Pohřebačský jarmark – akce, o které většina obcí může jen snít

Vážení spoluobčané,

jelikož mi nic jiného nezbývá, oslovuji vás touto cestou. Článek o Pohřebačském jarmarku jsem původně napsal s Radkem Šejvlem do zářijového čísla OPATOVICE DNES. Vedení zpravodaje však rozhodlo, že nám tento nevinný článek nezveřejní. Doufám, že si tedy náš článek přečtete alespoň touto cestou. Těším se na vás na Pohřebačském jarmarku 2016.

Nathaniel Filip

 

Kdyby organizátorům prvního ročníku před šesti lety někdo řekl, že se tento venkovský jarmark stane tradicí s více než třemi tisícovkami návštěvníků každý rok a hlavní propagační akcí obce, asi by nevěřili. Vždyť i mnohem větší obce si o podobném úspěchu mohou nechat jenom zdát…

V posledních letech se o Pohřebačském jarmarku neobjevila v obecním zpravodaji skoro ani zmínka. Výjimkou byl pouze dnes již téměř legendární článek o poničených chodnících a příkopech jako dík za poslední ročník.

Jako letošní moderátoři akce bychom rádi napsali pár vět. Nejen jako pozvánku, ale hlavně jako dík všem – iniciátorům, členům spolku Život na vesnici i všem ostatním, kteří se na organizaci této akce podílejí.

Doba, kdy se v obci všichni zdravili bez ohledu na to, zda se znají, či nikoli, je zřejmě nenávratně pryč. Obec se rozrůstá, přibývají noví sousedé, všechno nějak rychle utíká a nikdo nemá dostatek času. Pohřebačský jarmark, stejně jako další aktivity spolku Život na vesnici, je nejen dobrou vizitkou obce, ale hlavně znakem zdravého vesnického života a známkou určité sounáležitosti. Za jarmarkem stojí desítky občanů, kteří se dobrovolně a rádi podílejí na jeho přípravě a organizaci. Díky nim je vstupné na jarmark skutečně pouze symbolické. Tito lidé tak dávají spoluobčanům možnost se jednou za rok sejít, pozdravit se, posedět se známými a přáteli nebo poznat nové sousedy, prostě odbourat trochu té každodenní anonymity.

Letos budete moci navštívit více než stovku stánků nejrůznějších prodejců, ochutnat všemožné dobroty, pozdravit knížete Václava a samozřejmě si poslechnout české hudební hvězdy, především Ilonu Csákovou a Josefa Laufera. A toto vše prakticky pod vašimi okny.

Starosta jedné nejmenované obce jednou řekl: „O tom se nám u nás na vesnici může jen zdát…“

Přejme tedy Pohřebačskému jarmarku krásné počasí, pohodu bez organizačních zmatků a hlavně hodně spokojených návštěvníků. Uvidíme se 28. září 2016.