Medailonky vystupujících – Jiří Helekal

Jiří Helekal se narodil v roce 1947 v Praze a vyspěl v takřka dvoumetrového muže. Velmi brzy jej přitahovala hudba, což potvrdil opakovaně, ale nějak mu to nevyšlo, pokud jde o hru na violoncello. Dokonce měl zdarma možnost se školit ve hře na tento nástroj od samotného Pravoslava Sádlo. Jiří Helekal mu zase na oplátku vynášel do pátého patra brikety, kde skvělý hudební pedagog a violoncellový virtuóz v té době bydlel. Violoncello studoval i na konzervatoři, kde později studoval i skladbu. V té době již zkoušel Jiří Helekal hrát na kytaru. Jako dvanáctiletý hrál na bendžo v dixielandové kapele. V letech 1963 až 1964 hrál se skupinou Komety, později hostoval ve skupinách Juventus, Donald a Karkulka. V průběhu základní vojenské služby získal první místo v armádní soutěži umělecké tvořivosti za interpretaci písně Long Tall Sally.

V roce 1968 se vrátil do civilu a získal místo ve skupině Shut Up Františka Ringo Čecha, která v roce 1969 působila v Semaforu. V Semaforu dostal i hereckou příležitost ve hře „Čarodějky“. V roce 1972 hrál a zpíval truhláře Petra v Kytici. Jako zpěvák vystupoval se skupinou Proměny v roce 1973. Podíval se i na zahraniční pódia, kde účinkoval v Polsku, Bulharsku, Německu, ale hlavně v nejhrůznějších klubech a pořadech v Československu. Účastnil se na Bratislavské lyře, Děčínské kotvě, kde získal za svou skladbu „Chtělo by to kolo“ napsanou na text Milana Čadka cenu za autorství i interpretaci a Cenu publika.

V osmdesátých letech se Jiří Helekal stal zpěvákem skupiny Maximum Petra Hanniga a spolupracoval s Orchestrem Československé televize. Psal hudbu také pro různé interprety na příklad Věru Martinovou, Evu Pilarovou, Ivetu Bartošovou a další. Po Československu putoval s pořadem Doktorská pohádka, založeném i na svých skladbách. V roce 1982 vydal své první debutové album s pěti vlastními skladbami: Jen mi věnuj kousek ráje. Objevil se ve filmu Rafťáci, Ženy v pokušení aj. Vystupoval v muzikálech – například Kleopatra; Tři mušketýři a další.