Mariachi mexický folklor

Skupina Mariachi prezentuje typickou mexickou folklorní hudbu a folklorní styl v České republice a sousedních zemích, zejména v Německu a Polsku. Skupina je složená z latinsko- amerických hudebníků a samozřejmě mexičanů. Vystupuje v tradičním zdobeném mexickém kroji, jehož součástí je široký klobouk zvaný sombrero.

Repertoár tvoří tradiční mexické písně, např. El Huapango, El son huasteco, La ranchera, El bolero atd. za doprovodu typických mexických hudebních nástrojů jako jsou quitarron (velká baculatá kytara), vihuela (maličká baculatá kytarka), housle, trubka, tradiční kytara nebo
baskytara.

Tradiční mexická hudba se dostala do podvědomí české veřejnosti již v 50. a 60. letech díky skupině Kučerovci, jejíž hity La Paloma nebo Kukuru kuku byly převzaty právně z tradiční mexické hudby.

Zakladatelem skupiny Mariachi je Ivar Rodney Aguirre, hudebník a zpěvák z latinské Ameriky, který působí již deset let v Evropě a České republice. Věnuje se folklorní hudbě Mexika (Mariachi), dále také andskému folkloru Peru a Bolívie a v neposlední řadě populárnímu žánru latino (kubánské rytmy – např. salsa, bachata).